Thursday, 7 February 2013

Tanam Rumput Part 1

السلام عليكم

Dalam banyak benda klu nak diceritakan, ni la yg paling aku nak citer.. sebab apa? sebab aku suka.. kah kah. kat tepi umah tu, adala skit tanah.. dlm otak ni mcm2 nak buat.. sekejap nak buat padang bola.. sekejap nak buat padang golf.. mmg rasa smgt la dgn laman ni..

kat sini nak tunjuk sikit step tanam rumput yg digodek2 dlm intenet.. tq cikgu intenet.. cikgu google



alatan yg perlu ada..

1. gunting rumput.. ni pon wife sponser rm12 kat giant..tq.. pki ni peluh kuar baik punya.. pastu boleh kurus..buktinya.. lepas potong rumput ni berat turun sekilo.. kah kah..pki satu round dah x tajam.. beli mahal skit pon xpe
2. klu kaya beli mesin terus.. mesin rumput tau.. bukan mesin gunting rambut..

step seterusnya

pastu beli pasir.. dapat yg halus lg bagus.. kat tpt aku, pasir kasar satu skop rm55.. pasir halus satu skop rm65.. aku amik pasir halus (tq azli.. gemilang plaster syiling.. sponser aku pasir)  

nape amik pasir halus? pasal aku x suka main kasar.. kah kah.. halus better.. mcm pantai kot. mcm umah ni amik 2 skop


cantu la rupanya.. klu rumah tinggal.. dah potong pon .. rumput mari.. ni lepas 2 minggu kot..

step seterusnya

patut kena potong rumput dulu sebelum ratakan pasir.. tp pasal aku ada penyakit M (malas) masa tu..
so aku layerkan jer dgn pasir.. yg penting time tu wife aku x tau.. kah kah.. pasni dia tau la..

klu korang bijak mcm aku, korang akan guna guna otak dgn sempurna time ni.. time line clear.. so xde keter sorong.. aku xde keter sorong pasir tu.. xde sape penah belikan hadiah utk aku.. kah kah.. yg ni je ada.. troli ni aku pki.. tp pastu basuh utk hapuskan bukti.. aku basuh dgn sabung axion klu x silap.. kah kah.. rupanya mmg mcm x penah pki lepas basuh tau 




aku gunakan segala kegagahan aku dgn troli tu tolak pasir utk bwk pasir tu.. batang sebatang tu adalah cangkul.. mesti ada org ingat aku tanda utk lubang golf.. leks dulu..



gile gak keje ni.. spi magrib beb.. nak tau pe puncanya.. aku start pas zohor.. so paham2la.. tu pon brenti utk solat asar je.. nak sambung pas magrib dah gelap.. dan aku pon x brani wat keje magrib2 ni..

sok pagi, aku bgn.. tgk x rata.. pasal pe? pasal aku x sempat smlm.. tp pasir ni sejuk.. nape? sbb mlm td ada embun.. kah kah.. lepas tu aku tinggal seminggu.. nape? pasal belum beli rumput.. kah kah

sekian, nantikan sambungan part 2.. sabau ye.. selamat meratakan tanah

1 comment:

  1. haha..kelakar baca entri ni..lawak..tp sgt2 membantu

    ReplyDelete