Wednesday, 6 February 2013

Kisah Beli Rumah Baru

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

kami citer ni bukan pasal nak berlagak.. maybe satu hari nanti boleh membantu dan beri panduan kepada kwn2 diluar sana

Al kisahnya, tahun 2010, kami sibuk nak carik umah sendiri.. segan.. sewa umah mertua.. tq ma/abah.. then duk umah diorg pon penah.. satu haritu (x ingat tarikh) kami pi la satu townhouse..kat puchong (under lbs) bukan penthouse tau.. kecik, tp tu yg kami mampu... ada satu lg umah org dah duduk, tp agak seram pasal x terbela.
blk tu buat la smyg istiharar skit.. so kami pon yakin la nak byr duit payment.

so bila dah smgt nak byr deposit, kakak tu boleh plak tunggu kat rumah contoh ni.. kami dgn x yakinnya masuklah umah tu.. bg salam السلام عليكم
semangat punya pasal.. besar umah ni x mcm yg kami nak byr booking tu.. buat perangai skit.. suh kakak bank kat situ kira comittment kitorang  (muka confident).. kah kah.. skali cukup.. Alhamdullilah.. ckp ngan wife.. cukup woo. cukup woo.. kebetulan ma ngan abah mertua ikut.. so dia kata sebat je..

Jeng.. jeng.. blk smyg lg mintak petunjuk.. dan kami yakin.. ni rezeki kami.. rezeki anak-anak kami..
soknye kami dtg blk byr booking..

ni gambar tapak.. sebelum umah kami ada.. nekad je.. mcm2 pikir.. tp kami berserah lepas semua usaha kami dah buat..

sini la rezeki kami membeli rumah ditentukan Allah.. syukur.. tq akak sebab tunggu kitorg kat umah ni..
masa lapar tu kami sebat je makanan kat kemah tu.. sedap plak tu.. mkn tetap mkn..

Alhamdullillah, bulan 10.2010 kami kira dah beli sebijik umah.. walaupon tanah je masa tu.. hope x kena tipu..


Masa ni Ahmad Abqari je ada.. dia pon kecik lagi..
Rezeki anak-anak.. kecik ke besar rumah tu bukan ukuran, kebahagian yg penting dlm umah tu..


sekian, selamat membeli rumah..

1 comment:

  1. slm nak tanya brape hrg umah tu..semi D tu kan

    ReplyDelete