Tuesday, 8 April 2014

Misi mencarik katil & tilam murah

Assalamualaikum


Aku nak share ni pasal payah betul nak carik pasal tilam kat blog-blog bloggers ni.. kah kah.. betul ke ayat aku.. nukilan ni maybe boleh rujuk klu berkenan.. kah kah..
ceritanye begini.. anak aku yg kacak tu skang dah 5 tahun sorang.. sorang lg 2 tahun lebih.. semua dok menyempit tido ngan kami.. mana boleh tahan.. dah masing2 tido dengan penuh keganasan.. kah kah.. setiap pagi bgn mesti muka aku kat tapak kaki diorg.. klu nasib baik 1 kaki kat muka.. satu kat perut.. klu Nasib lagi baik.. 2.2 kaki kat muka.. kah kah..



So aku mmg ada tilam spare beli masa muda-muda dulu..kah kah..  tp xde katil.. so menda ni telah menjadi  alasan paling konkrit pada anak aku yg pandai berkata-kata itu.. kah kah.. tp betul gak..  nak suh dia tido bilik lain, tp kita x provide utk dia..



So mmg aku dah plan menda ni sebelum aku kawin lg.. tp le ni barula ada rezeki nak beli katil ngan tilam sedap skit.. alang-alang beli.. beli yg sedap.. maka  bila aku carik, aku jumpa satu blog ni dari sorang pengamal media  yg terkenal gakla.. kah kah.. skema ayat aku..  so aku pon pi la kedai  a.k.a gudang yg dia syorkan.. tp hampa.. sebab ..
1.. tilam ngan katil kat situ bukan taste aku..
2.. level murah dia x sama dgn aku.. kah kah.. murah dia.. mahal plak bg aku.. maybe barang lain kot.


So aku yg smgt Bulgaria td.. pulang hampa.. tp otw nak blk tu aku singgah satu kedai perabot.. aku pon x mau rekeman kedai dia.. tp aku nak share cane skill tawar menawar yang aku pernah belajar la..yg aku applied kat kedai dia.. kah kah..

oo.. lupa.. kali ni punya survey x haru mcm aku carik tv dulu.. http://abahahmad.blogspot.com/2013/04/tv-murah.html.. kali ni aku ada duit skitla.. kah kah.. kumpul lama ni beb.. usaha tangga kejayaan.. kali ini aku terjebak dgn iklan2 yag aku penah tgk kat paper ngan tv.. ada tilam tu pki model neelofa.. ada yg pki wardina.. ada yg pki Maya Karin.. ada satu tu lg canggih.. pakai beruang je.. kah kah.. model2 ni telah meracuni  fikiran customer yg tgh ada duit mcm aku.. kah kah..  so aku pi la tgk semua tilam yg bermodelkan model2 ni termasuk yg beruang td.. kah kah.. harga pon x sama.. maybe pasal diorg dpt bayaran pon x sama kan.. kah kah.. yg jd mangsa. Aku la.. kah kah..

so.. akhirnya, kami decide tilam x.. sebab pe.. sebab compare semua model tu.. dia paling murah dan paling aku mampu.. aku google sat harga semasa.. then proses penawaran pon berjalan mcm biasa sampai jd luar biasa.. kah kah


slalu yg layan adalah penjual import.. dari Bangladesh.. tp kali ni dr Myanmar.. Pengalaman aku ngan jiran-jiran aku, Bangla ni dia suka menjanjikan benda ni dgn best skali.. kah kah.. kekadang tu, benda xde pon boleh jd mcm ada.. kah kah.. dia bg je katalog.. jiran aku kena, dah byr muka, benda xde.. so kenala tunggu.. nak lg hampeh, dia nak ganti dgn benda lain.. so yg ni kena hat-hati woo..

yg Myanmar ni plak.. ckp melayu mmg pelat org melayu.. kah kah.. kan lain klu jawa ckp melayu.. ngan org pantai timur ckp melayu… kah kah.. just imagine.. pastu bila dia letak harga.. kita kena set kat mind kita, bp harga yg kita boleh bayar.. biasa dia letak tinggi.. pastu dia kurangkan.. kita rasa kita berjaya.. sebenarnya tu mmg taktik dia.. lg2 klu yg x bercakap tu.. tunjuk kalkolator.. so klu nak uji berjaya ke x.. make sure kita tawar sampai org tu berpeluh.. kah kah.. klu berjaya dan sampai ke tahap kita nak.. maka boleh amik la… tp klu x dpt dgn harga tu,, maka carikla kedai lain.. kah kah..

satu lg.. yg ni penting.. klu kita dah setuju dgn harga.. kita kena tanya stock.. dgn bila yg exactly yg dia boleh hantar.. klu kena ngan tarikh kita.. so proceed.. klu dia pon x sure.. maka kirim salam la.. kah kah.. bukan pe.. bila kita beli brg.. kita dah byr.. kita mesti smgt punya.. tp klu diorang xle nak commit.. mau hangin satu badan nanti.. sebab pe..
1. Maybe dia hantar lg lmbt dari yg kita aspect..
2.. maybe dia boleh tukar design lain sebab kita nak urgent td.. ni kena confirm bbetul.. kah kah.


Ok.. bila menawar td.. aku x dpt mcm yg aku nak.. 2 cara..
1. sama ada korang ckp.. x nak kurang xpe.. kami carik kedai lain atau..
2. ko duduk lepak dgn tenang sekejap.. kalau dapat bersila mcm aku buat lg bagus (lantai best xpe).. kah kah.. biar penjual tu berfikir dgn tenang dulu.. duduk 30 min pon x pe.. lelama sure dia goyang.. nanti korang dpt la harga yg nak tu.. kah kah..


tp hati2.. kena tgk gak org yg kita nak tawar.. klu yg stail mcm kat petaling street tu.. better blah je.. nanti kang lg masalah..
banyak sgt aku nak citer ni.. kah kah.. dalam carik tilam ni.. 2 aspek yg penting…
1.. korang nak king ke queen.. klu ada bajek lebih ngan saiz bilik besar better amik king.. klu bilik kecik amik queen la.. single aku mls citerla.. kah kah..pastu bila beli tilam mesti ada katil.. ada
2.. satu tilam boleh tenggelam masuk dalam saiz katil tu.. so boleh la rendah skit.. klu ada bbdak.. better yg ni.. at least bila diorg tido lasak sgt.. jatuh.. kurang tingginya.. satu lg ada divan.. cantik.. tp tinggi.. tepuk dahi pastu tanya wife.. mana berkenan.. kah kah..


ni contoh katil yg xde divan.. rendah dan selamat untuk kanak-kanak




Tilam tu, ada banyak.. x semestinya yg paling mahal paling best.. x semestinya pki model paling cun paling best.. kah kah.. yg tu kena ada ilmu skit la.. banyak iklan pasal jual tilam murah ni.. tp jgn terperangkap la.. survey la banyak kedai.. surveyla warehouse yg bbtul ada offer utk decide.. ape pon semua ditangan kita.. mcm aku.. lama kumpul duit.. so bolehal beli better skit.. sebab pe.. sebab banyak hidup kita ni masanya guna utk tido.. kah kah.. klu tilam sedap.. xyah la slalu pi tido hotel.. kah kah.. pe pon.. aku skali lg x de rekemen kedai mana bagus.. Cuma kumpul la duit utk beli tilam best utk keselesaan keluarga kita..

korang jgn kecam aku.. yg post ni ada ckp beli kat ne.. meh singgah

http://abahahmad.blogspot.my/2016/01/misi-mencarik-katil-dan-tilam-murah.html
Pastu last.. klu dah dpt tilam best tu.. jgn plak x smyg SUBUH.. mau kena laknat nanti. Hehe.
                                                         OK.. babai.. selamat menilam.. 






35 comments:

  1. kah... kah abah mu

    ReplyDelete
  2. byknye kah kah..
    most of the time, tmpt x sesuai.
    meluat rasa.

    ReplyDelete
  3. Lebih baik xyah share klo xnk kongsi hrga dan kat mna bli

    ReplyDelete
  4. Lebih baik xyah share klo xnk kongsi hrga dan kat mna bli

    ReplyDelete
  5. yup. kah kah anda membuatkan sy rase annoying.

    ReplyDelete
  6. ni blog dia. biar la dia nk taip ape. x suka jgn baca. kalau x suka jgn tunjuk sgt x suka tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nape. ko bini dia ke?

      Delete
  7. eh, dia punya suka la nk letak kahkah ke kehkeh ke kohkoh ke. yg korg nk panas kenp? blog dia bkn blog korg... xsuke jgn bc..

    ReplyDelete
  8. yelah, bila kita gi cari utk katil and tilam, blog dia keluar..kita pulak tengah nak survey2..gi baca2 sampai hujung, xde harga n xde tempat..baik x yah blogging kalo x geti..dah la meleret...then rasa annoying..

    ReplyDelete
  9. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tips Pilih katil bayi

    ReplyDelete
  10. Perkongsian yg menarik..Sekadar nasihat dari diri yg penuh kelamahan ni...kalau abg boleh kurang kan kah kah tu lg best....apapun content abg menarik...teruskan berkongsi ilmu yg bermanfaat....=)

    ReplyDelete
  11. Taktau lah apa motif abang tulis panjang ni last2 takde info mana nak beli. -_-'

    ReplyDelete
  12. ingatkan letak harga sekali...hampehhh.tajuk xkena dngn isi blog.hahahahahaha

    ReplyDelete
  13. Saya nak syorkan abg2 akak2 yg nk beli tilam mcm kat hotel, boleh beli online kat web tilamhotel.com. Tengok ok je dia jual online. Gambar pun cantik. http://www.tilamhotel.com

    ReplyDelete
  14. Saya nak syorkan abg2 akak2 yg nk beli tilam mcm kat hotel, boleh beli online kat web tilamhotel.com. Tengok ok je dia jual online. Gambar pun cantik. http://www.tilamhotel.com

    ReplyDelete
  15. Kah kah pala hotak ang..cibai rugi masa aku baca blog ni

    ReplyDelete
  16. Kah kah pala hotak ang..cibai rugi masa aku baca blog ni

    ReplyDelete
  17. kah kah hak tui...

    ReplyDelete
  18. Ko ni nak cerita pasal al kisah kau beli tilam dgn kah kah bangang kau tu or nak bg tips beli tilam????..buang masa betul baca cerita syok sendiri!

    ReplyDelete
  19. Dah 3 kali baca, xpelah. Ada jgak tips yg dia kongsikn. Cra nk tawr menawr..

    ReplyDelete
  20. ek eleh... buang masa aku je baca... duli apa bangla ke myanmar ke pundek ke... takde cerita tilam pun apa da

    ReplyDelete
  21. kah kah kah la kau ni. bm x btul nk menulis. kah kah kah .

    ReplyDelete
  22. saya pun tgh mencari katil untuk anak..tgh memikir nak pilih divan or katil besi yang berkerawang.....

    ReplyDelete
  23. Kah kah...marahkah pembaca-pembaca sekalian...kah kah...cool...kah kah

    ReplyDelete
  24. penat je bace, input yg penting xde.. HAWAU BETOL

    ReplyDelete
  25. masih mencari benda apa yang kelakar sgt pasal entry ni sbb banyak sangat kahkah. seriously annoying gila.

    ReplyDelete
  26. kah kah..
    lawak baca komen..
    kah kah..
    wpn menyampah jgk byk sgt kah kah, tp penulis blog berjaya mbuatkan sy tertawa..kah kah

    ReplyDelete
  27. walaupun isi takda, kurang2 aku boleh gelak dengan komen2 korang semua kah kah kah

    ReplyDelete
  28. Kah kah..best ape...terus kan lg bang dgn kah kah

    ReplyDelete
  29. Buritla..palat haram jadah..blog babi

    ReplyDelete
  30. Panjang tp xde isi penting.

    ReplyDelete
  31. JOM ramai-ramai ke web http://www.tilamhotel.com

    ReplyDelete