Monday, 17 February 2014

NGV yang murah

Assalamualikum


Lama betul x post citer baru ni.. 1st time kali ni x mau citer pasal umah.. tp citer gak skit2.. kah kah.. nak citer pasal ngv.. pe dia ngv.. natural gas vehicle.. org jawa kata gas asli yang guna dkt kenderaan.

korang penah dgr x? x penah xpe..
penah tgk x? xpenah xpe..

nape aku minat sgt ngan ngv ni.. sebab dia murah.. murah cane tu..


 ni contoh tong2 NGV klu yg x penah tgk..

klu ikut nak jimat.. mmg nak naik moto je.. tpkan.. bila dah kawin ni.. ckp wife kena dgr gak.. so kena la beli keter kan.. keselamatan kena jaga.. bkn aku kata naik motor xle jaga keselamatan..
cuma. klu mampu pki keter..pakai la. 

lately pon bnyk sgt eksiden moto.. seram gak.. so pakai la keter..
klu x mampu.. xle nak buat pe.. maybe belum rezeki guna kereta..

bila pki keter.. sure pki minyak.. pki minyak plk mcm air.. keje jauh.. harga minyak pon x tetap.. bila naik mmg trasa sakit jiwa.. kah kah.. bila nak tuang minyak plak guna card credit.. hutang lg.. so sbg ketua keluarga. kena ada strategi kewangan.. duit kita ke mana.. kepuasan guna duit tu kena ada.. kah kah.. bila x guna bnyk utk minyak keter.. maka kita boleh spend lebih skit utk umah kan.. prinsip aku.. biar keter kecik/biasa tp umah selesa (x kecik sgt).. bukan umah kecik keter besar.. tp ni pandangan peribadi je..


klu ikut nafsu mmg aku nak pki keter BMW, Ferrari dan adik beradik yg seangkatan diala.. paling busuk pon Honda Accord ke.. kah kah.. tp aku ni lelaki.. tanggungjawab besar.. so aku decide.. gunala kereta yg x mahal sgt.. tp x murah sgt.. aspek keselamatan yg penting..


 ni tong NGV aku.. kah kah.. rock betul kedai ni

ni bila dah pasang.. 65L..

average RM9.00 dpt 14L lebih kurang = RM30 PETROL

penjimatan yg aku citer kat atas lebih kurang gini.. 
contoh petrol seliter RM2.10 .. ngv baru RM0.68..
so klu aku isi minyak 14liter = RM 29.40 tp pki ngv baru RM 9.52..
dah beza RM19.88.. pada liter dan penggunaan yg sama..
bayangkan seminggu aku isi 2x.. anggaran penjimatan cani RM19.88 X 2 = 39.76
bayangkan plak aku isi 8x sebulan.. sebanyak RM159.04 aku dpt jimat dah..
ini kira pengiraan cowboy je.. kekadang boleh dpt jimat lebih lg..
duit ni boleh cover pampers anak sebulan kan pastu topup skit dpt susu anak...



ni namanya DIY.. pelapik tu angkat skit.. pastu ikat ngan dawai ke pape la.. so tong gas yg besar kedabak dah x kelihatan..

masalah utama org nak guna ngv ni bkn pe.. kos pasang dia mahal.. mkn space.. pastu x smart sgt.. klu spring x kuat.. tong besar sgt.. bule lowet.. nak isi barang pon xle la bnyk sgt.. sebab kena pasang tong gas kat bonet kereta.. ini je negetifnye.. kena citer gak.. kah kah..

so keter yg sesuai keter sedan.. persona ke, saga ke,alza ke, vios ke, city ke dll le.. tp yg paling ok.. enjin jepon.. pasal pakai ngv ni enjin cepat panas.. ada enjin x suai ngan x tahan.. kena study skitla.. hehe.. klu kecik.. mcm kancil, kelisa ke myvi x suai.. tp ada je org buat.. berbalik ke teori kereta aku td.. bkn nak bergaya.. tp nak berjimat utk keluarga kita..


ni bila dah tutup.. tong gas pon dah x nampakkan.. abaikan sampah tu.. kah kah.. layang2 tu.. kah kah.. semak betul


korang nampak x bulatan merah tu x? tu la.. setting gas kita.. bila x mau guna gas.. tekan je situ.. dia auto tukar.. gas ke minyak.. minyak ke gas pon tekan tu je.. yg penting ada gas la

kos pemasangan tu.. klu nasib baik mcm aku dpt la RM3+++, dia ikut saiz tong gak.. ada saiz 65L, 67L, 77L,100L dan beberapa saiz lgla.. benda ni pon kena ikut nasib gak.. nasib x baik kena tipu gak.. klu korang nak contact yg aku buat... boleh call mamat ni.. Man - 0193135114, kedai dia kat Subang Airport..  Whatsapp pon bule.. tp maybe dia sibuk skit pasal dia pomen.. nice guy.. highly recomended.. (betul ke B.I aku ni).. kah kah.. cuma bengkel dia seram ngan buruk skit.. aku serius xde hal kedai buruk ni janji pro.. aku dah guna lebih 4 bulan.. aku rasa dah balik modal..

ni la abang man.. walau pon sibuk.. dia boleh layan korang dgn baik.. memang org baik ni..


tgk tu.. aku mintak tolong skit je.. tp dia tolong lebih dari yg aku mintak.. mmg aku rekemen

setakat ni.. Petronas je yg ada jual ngv.. so klu korang x tau mana ada korang bule google..kah kah..  tp klu korang terlalu petronas yg ada tanda NGV mcm dlm gambar tu.. maknanya ada la tu.. aku slalu isi kat Putra Height.. pasal xde org sgt.. klu ada tanda tp NGV xde.. maksudnya mungkin NGV dia rosak.. kah kah.. ni betul ni 

 cani la.. bila isi NGV.. bayar cash.. xde credit card..
ni contoh stesen NGV kat Puchong.. sebelah tu lori org meniaga.. nak jimat.. semua dah mahal.. dia pon pakai gas.. kan..
  
bg yg muda2..blum kawin.. aku rasa teori aku boleh pki.. klu dah beli keter besar lepas dpt keje.. payah plak nak beli umah besar.. komitmen kita jd besar kat kereta.. dan duit lebihan payah nak beli umah.. mcm aku dulu abis je belajor.. bukan gaji besor mana. so klu salah taktik.. payah plak nak beli umah.. umah makin mahal.. makin mahal.. makin giler.. klu rezeki kita boleh tukar keter kita yg besar ke keter kecik pastu beli umah besar xpe.. tu satu pengorbanan xpe.. ni yg mmg keter kita tu xle nak jual.. cane tu.. kecuali mmg gaji abis gred terus besar xpe.. keje petronas ke.. keje GLC besar la.. mmg lahir2 mak bapak kaya ke..xpe.

aku dulu abis SPM.. keje gak petronas.. tp pam minyak je la.. kah kah..
kekadang org x faham atau x sedar pengurusan kewangan ni.. aku pon bukan agen pengurusan kewangan.. kah kah.. cuma mana boleh share kita share.. sebab xde org citer.. ni aku citer ikut pengalaman sendiri ngan kawan2 je..

actually kami sekeluarga dah pki gas ni dkt 10 tahun kat keter bpk aku... berbaloi2 la.. pe pon bnyk nak share kat sini.. maybe next cerita la.. maybe nk share tips guna ngv ni plak.. duit anda.. hak anda.. ingat td.. lg banyak kita dpt jimat.. lg banyak kita boleh guna utk bantu keluarga..

selamat berNGV





27 comments:

  1. assalamualaikum tuan,

    saya ada baca post tuan pasal pindah rumah...march tahun lepas kot..
    saya hajat nak pindah rumah jugak...tinggal area ampang. no lori yg tuan kasi tu.(abg mat) x dapat dihubungi...boleh tak kasi alamat dia kat mana. tolong email kat saya (kamarul_11@yahoo.com). time kasih.

    ReplyDelete
  2. banyak la ko punya "kah kah kah" apa apa pun sungguh ber ilmiah lagi bermanafaat

    ReplyDelete
  3. salam, saya mungkin akan memasang NGV hujung bulan ni...hopefully bley pulang modal la...sbb sya travel jauh...sehari pergi balik dh 100km...duit habis macam air jew....x dpt nk mnyimpan langsung....

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum.

    Saya beeminat nak pasang ngv. Boleh rekomen kat mana yang ok?
    farizzul@ sirim.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan ada no. abg man kat atas tu 019-3135114, saya pon lepas ni nak contack abg man ni...
      Tq for posting artikel yang menarik & bermanfaat

      Delete
  5. Haaa..... sape yang berminat nak pasang ngv murah....
    aku dah pasang kat keta aku. peh... 2300 je aku abis... skarang aku tak risau harga minyak...bnyak aku jimat...
    korang call je no ni.... 0133894567 salehen nama dia.... dia ada 5 kedai tu....supplier ngv..memang murah pasang kat dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAT MANA ALAMAT NI. WOW MURAH...

      Delete
    2. Kat puchong utama ..... SAHAN NGV ... Barang murah... bnayk kedai dia supply..jadi kalau pergi terus lagi murah...

      Delete
  6. sy juga membuka dn memasang NGV di jln klang lama. blh call 0133828284

    ReplyDelete
  7. Nak tye sikit je..kalau yg 65L isi gas penuh bape kilometer gas tu abis..betul ke ayat aku ni huhu..tak pernah guna gas cadang nk pakai gas..

    ReplyDelete
  8. Nak tye sikit je..kalau yg 65L isi gas penuh bape kilometer gas tu abis..betul ke ayat aku ni huhu..tak pernah guna gas cadang nk pakai gas..

    ReplyDelete
  9. Nak tye sikit je..kalau yg 65L isi gas penuh bape kilometer gas tu abis..betul ke ayat aku ni huhu..tak pernah guna gas cadang nk pakai gas..

    ReplyDelete
  10. Salam saya ada complete set ngv untuk dijual murah2 0123062090 azam

    ReplyDelete
  11. Sape nk cari ngv 2nd?
    012 665 6355 call saya

    ReplyDelete
  12. Sape nk cari ngv 2nd?
    012 665 6355 call saya

    ReplyDelete
  13. harga gas sekarang pon dah mahal cuma murah la lagi dari petrol,jadi kalau nak pasang sekrang masih releven ke? sbb sy tngok dlm mudah.my ramai yang jual blk

    ReplyDelete
  14. sekarang problem sikit..sbb stesen ngv tutup smentara.... tapi.. minyak dah naik...dan mungkin naik lagi....so... renung renungkan lah.... bg yg dah pakai ngv...jgn laa buka... rugi... rosak boleh repair... kalau yg baru nak pakai...ketahui lah cara menjaga kereta dengan BETUL untuk kereta NGV... :}

    ReplyDelete
  15. Sapa nk ngv 2nd hand blh contact sya 0129774240

    ReplyDelete
  16. Sapa nk ngv 2nd hand blh contact sya 0129774240

    ReplyDelete
  17. sape nak 2nd ngv whatsapp 019-3024415

    ReplyDelete
  18. Zaman sekarang masih relevan ke guna ngv

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASIH RELEVEN, HARI2X ULANG ALIK SEREMBAN 2 PUTRAJAYA. PAKALI NGV BARU 11.40 KLU PETROL RM30.00. UNTUK NAZA CITRA 2.0. NGV KERAJAAN SUBSIDI LEBIH 50%

      Delete
  19. السلام عليكم..
    Saya duk area Kampung Batu / Batu Caves, ader tak bengkel melayu area sinie?.. NGV saya akan berbau bila berhenti kat trafik light.. risau betul
    .

    ReplyDelete
  20. السلام عليكم..
    Saya duk area Kampung Batu / Batu Caves, ader tak bengkel melayu area sinie?.. NGV saya akan berbau bila berhenti kat trafik light.. risau betul
    .

    ReplyDelete
  21. Sapa nak ngv secondhand bole pm saya melaka 0196511415
    Harga bole runding...

    ReplyDelete
  22. Sapa nak ngv secondhand bole pm saya melaka 0196511415
    Harga bole runding...

    ReplyDelete
  23. tuan.... leh tak bg nmbor hp? sbb nak tanya skt pasal ngv ni... sbb duit mcm air sejak pakai odysey ni

    ReplyDelete