Wednesday, 9 April 2014

Pengasuh VS Taska

Assalamualaikum..

Post kali aku anggap sebagai khidmat sosial.. kah kah.. Bila pindah ke rumah baru, aspek yg paling merisaukan dah tentu nak pikir sape nak jaga anak kita.. kan kan kan..

benda ni akan bersarang kat kepala kita.. sampai serabut.. kadang-kadang ada orang terpaksa tangguh pindah umah sebab x jumpa pengasuh atau taska yang sesuai.

benda sama gak aku lalui masa awal nak pindah rumah dulu.. mmg sesape pon dream nak org yg jaga tu mcm kita.. nak lg best mcm mak-mak kita jaga kita.. atau mak-mak kita jaga cucu dia.. tp tu la hakikat.. dalam dunia ni xde benda yg kita nak dapat semua kan.. kan kan..

kalau boleh mmg cita-cita aku sendiri x mau wife keje.. so dia boleh jaga anak dgn penuh kasih sayang.. tp apakan daya.. zaman dah brubah bro.. kos hidup pon tinggi.. aku hanya mampu bersyukur wife keje sebab nak bantu kukuhkan ekonomi keluarga kan.. Alhamdullillah.. tp aku x kan padamkan cita-cita aku tu.. nak bg wife rileks kat rumah jaga anak.. Ya Allah kabulkan doa hamba mu ini.. Amin..

berbalik kepada pengasuh td.. mak aku kat kampung mmg jaga budak, senang ckp mmg dia jaga anak org, senang kata jadi pengasuh org.. aku ingat 15 tahun lebih kot.. even spi skang pon dia jaga anak abg aku.. dgn duit jaga bbdak tu jugakla rezeki kami sekeluarga x penah putus.. duit tu gak la yg buat kami adik beradik berjaya..

so pengalaman aku, kata tanya mak aku.. cane nak pilih pengasuh anak saya ni mak??? saya x kenal sesape kat situ?? 1001 soalan aku tanya dia..

dia punya tips gini je.. ko pi carik.. tanya la sesape.. ko pi jumpa org tu.. ko buat smyg hajat/ istikharah.. kalau terdetik ok.. maka okla.. Tuhan akan bg jalan..

maka bermula la misi pencarian tu.. .. memula pi kat FB group penduduk.. ada yg post.. nak jaga bbdak.. so aku pon pi rumah dia.. tp kakak tu ada bela kucing dgn pki agak ranggi la pada aku.. so hati aku terdetik x ok.. maka aku tolak dgn baik la.. dia pon baik..

so nak dipendekkan cerita..kebetulan.. kebetulan tau.. ada member aku duduk kat perumahan tu.. then dia suggest je hantar kat pengasuh anak dia.. yg ni aku nak puji.. sebenarnya x ramai org nak rekeman pengasuh anak dia.. sebab pe.. ? sebab klu dia rekemen dan pengasuh tu kata ok.. maka makin ramai la pengasuh tu akan jaga kan? ye x?

tp tu la.. dalam dunia ni kita xle berkira sgt.. lg2 org yg kesempitan mcm aku time tu.. bila kita tolong org.. org akan tolong kita kan.. percaya la.. so dipendekkan cerita.. pengasuh kata ok.. tp bersyarat.. dia akan cuba.. tp kalau dia xle handle... dia akan mengalah.. so aku setuju.. xde paksaan.. tp dia sempoi.. so satu masalah dah selesai.. so far sampai harini Alhamdulillah.. mmg xde masalah..


anak aku yg sorang lg umur dia dah 3 tahun cantu.. aku decite hantar taska.. sebab pe... sebab ak nak dia blajar.. bukan tgk tv.. ni pon aku guna gerak hati jugak.. maka aku round la satu taman tu utk tgk taska yg ok.. cane aku decide ok ke x?

ini adalah gaya hari pertama anak aku pi taska.. nak pakai topeng pon xpe.. janji x nangis.


aku punya kesimpulan senang.. jika taska tu bersih.. luar dan dalam.. maka aku boleh consider.. tp ada la beberapa buah taska yg bersih.. tp klu boleh mestilah nak yg best kan.. dipendekkan cerita.. aku tgk yg 1 ni dia punya rumput dgn bunga2 pon kemas.. so aku anggap dia la yg paling rajin ngan kemas.. tp doa kita kat Tuhan x putus kan.. benda-benda ni xde kepastian.. tp.. doa dan terus berdoa kawan-kawan... mesti terdetik.. so.. so far.. Alhamdulillah.. anak pon dah pandai sembahyang dan surah2 lazim dah tau baca.. Ajaran agama ni mmg kena tekan kan la dan jadikan sebagai satu kriteria utk pilih taska tu.


tp satu lg tips.. kalau bule tanya-tanya penduduk tempatan ye..mana taska yg ok.. masa-masa round2 tu.. ramah le sikit.. biasa diorg tau.. kena la campur org kan.. kan kan.. jgn sombong jd org tau..

dipendekkan cerita.. aku sangat percaya pada gerak hati.. namun ada member penah tegur.. hati itu ikut perasaan.. tp aku totally x setuju dgn dia.. kalau hati kita bersih.. slalu memohon kat Tuhan.. Tuhan akan bantu.. aku mintak dijauhkan dari perkara-perkara yg kita x inginkan semasa kita bg amanah kita kat orang lain kan.. Doa dan terus berdoa kawan-kawan..

pe pon.. sorang anak aku ke pengasuh sebab dia kecik lagi sorang lg ke taska..

beza mmg berbeza.. pengasuh makan lebih sikit kot.. kah kah.. tp sebenarnya ikut tempat gak.. ikut nasib.. namun setiap org ada plan.. plan la.. dan mohon la kepada Tuhan.. moga-moga segala urusan kita dipermudahkan.. seperkara lagi.. kita jgn berkira sgt dgn org yg jaga, bg ilmu kat anak kita.. contoh klu kita byr sebulan RM 350.. maka kena consistentla.. jgn kita potong gaji mereka sebab kita cuti... sebab kita x hantar anak kita beberapa hari... x baik tau.. jgn berkira sgt.. faham ke x ni..

ok la.. sekian je khidmat sosial aku kali ni.. x banyak gambar.. xde tersasar sgt.. xde gurauan sgt.. kah kah.. hanya pengalaman dan sedikit pendapat..

Sekian, Selamat





1 comment:

  1. Salam.boleh rekemenkan x pngasuh mane yg ok kt bsp ni? Utk ank umur 2bln

    ReplyDelete