Wednesday, 27 February 2013

Checklist/Plan Rumah Baru

Assalamualaikum


ni nak citer pasal checklist.. pe kejadah checklist ni.. penting ke.. penting giler.. serius.. checklist ni kira mcm plan kita la.. plan hidup kita.. kita kawin pon ada plan.. ni kan plak pindah umah.. kah kah.. aku punya blog ni mmg x ikut aturan.. aku buat ikut pe yg terpikir je.. yg penting dpt tolong kawan-kawan kat sana.. sebenarnya ni la benda pertama kena buat sebelum pindah umah.. senang kata lepas je bayar muka, terus plan..


nape perlu sgt checklist ni? klu kita ada benda ni kita boleh selamatkan dr over budject.. pindah umah ni banyak mkn duit.. duit mcm air.. kecuali org yg banyak duit.. pastu duit dia x guna.. kah kah..

klu banyak duit, tp x control.. abis gak kan.. atas tu contoh jer.. plan tu pon bukan bini aku buat.. kah kah.. ni dr kawan dia.. kami follow jer.. step kami lain.. plan bergantung kepada saiz umah dan keperluan yg nak dibeli..



make sure, kita letakkan aspek keselamatan sebagai 1st prirority.. sebab dah ada anak ni.. kena jaga.. so mcm kitorg grill prirority..

klu kat area umah aku.. biasa kawan2 chinese benda yg memula diorg buat adalah cctv ngan alarm.. kami x mampu.. kami pakai doa je.. maybe akan datang kalau mampu.. buat kot.. ikut rezeki kan.. atas tu kira contoh cane nak plan.. contoh bp lampu, kipas.. semua tu pon kena plan, klu x maybe kita akan banyak hutang atau ada benda yg kita nak x dpt..




kalau ada tempoh sebelum pindah, elok kita beli sikit2.. mcm kami, katil, mesin basuh dan lain2 tu kami beli slow2.. ada sales je beli.. klu umah baru, semua baru, semua nak beli serentak.. bocor beb.. tokey balak pon buleh bankrup.. kah kah


yg ni secara kasarnye la plan kami.. bila kita plan awal.. kita dpt hantar banyak quatatation, bila hantar banyak, so dapatla bezakan mana yg mahal.. mana yg murah..kan kan.. ramai yg saya tgk.. xde plan.. bila dpt kunci.. semua nak buat serentak,, so bila kelam kabut.. kita senang kena tipu.. sebab pe?

sebab kita xde plan yg baik..bila kena tipu.. mahal.. kos meningkat.. bila kos meningkat, kita akan pening kepala.. bila pening kepala.. kita demam,, bila demam,, pi klinik amik ubat.. kena duit lagi.. pastu bil meningkat lg.. kah kah.. mengarut..

ok.. lebih kurang cani la plan kami.. masa yg dulu tu, kami make sure kami dulukan.. mana yg x berapa penting kami kemudian kan.. mana yg boleh KIV, kami KIV dulu.. mana yg nafsu tu.. kami tahan2.. kah kah.. maksud saya nafsu membeli membelah tu.. kalau x caya try pi IKEA lepas dpt kunci umah.. mmg bocor la duit anda.. jika anda peminat IKEA la..

pe pon semua di tangan anda.. rumah anda,.. plan anda.. duit anda.. pe pon nasihat saya, jika hati berbelah bahagi bila dapat satu quatation ke pe.. hati rasa x sedap ke.. mintaklah petunjuk dari ALLAH SWT..semayang istikharah jgn lupa.. smyg hajat..dan smyg lain2 slalu kena buat.. mintak nasihat ibubapa.. abg.. kakok.. kawan2..

sori.. gambar just utk tujuan idea.. x cun.. ampunkan saya..


sekian.. selamat plan.. selamat menchecklist..


60 comments:

  1. mmg berguna plan ni. Kalau saya nak minta copy plan ni boleh tak? tak reti macam mana nak buat...nanti boleh buat plan utk rumah saya...

    ummiaffaf@gmail.com

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum, saya pun nak juga. Boleh email soft copy. Sharing is caring. Thank you sangat. Saya pun baru beli rumah baru. Insyaallah siap tahun 2014. So boleh la prepare awal-awal..

    Ni email saya : sherry_mustapha@yahoo.com

    ReplyDelete
  3. salam bos...tkasih la buat blog ni...bleh tak email saya softcopy tu... mosbar79@gmail.com

    Tq bos..moga bahagia slalu

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,

    information yg sgt bagus dijadikan panduan utk renovate rumah.
    saya pn ingin kan soft copy ni kalau x keberatan email kan ke :
    mia_fero86@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. Salam,

    information ni sngt berguna, nak buat rumit jugak ni. Nak minta soft copy boleh? emel fitriah_za@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Salam,

    Blog ni mmg sangat mmbantu . boleh tak klu sy nak minta soft copy check list ni . Aleeya_mel@yahoo.com

    terima kasih.

    ReplyDelete
  7. sangat bagus boleh dapat softcopy checklist coachaziz86@yahoo.com

    ReplyDelete
  8. Suka dgn entry about pindah ke rumah baru...byk membantu....boleh tak saya nak minta soft copy check list ni...thanks ye... linrazali@hotmail.com

    ReplyDelete
  9. Salam, saya mohon tuan emailkan saya contoh check list tuan sebab saya pun sedang berkira-kira untuk rumah saya yan akan siap pada penghujung tahun depan.
    noraini@my.tdk.com
    tks

    ReplyDelete
  10. Salam, saya juga nak.mohon emailkan pada masrurah.hairudin@gmail.com.terima kasih.

    ReplyDelete
  11. Saya nak minta soft copy juga...bleh?
    Email kat saya azizahmansor@gmail.com

    Terima kasih....

    ReplyDelete
  12. Salam. Saya nak minta soft copy juga...tolong email ye. moespeda@gmail.com. Tq...

    ReplyDelete
  13. Salam tuan.. Mohon utk send salinan kerja terbaik tuan tu kepada saya.. irwan.upn@gmail.com.. Tqvm

    ReplyDelete
  14. salam bro..tq share ye..mmg sgt2 membantu..mohon kalo dpt emelkan soft copy di mamahero4@gmail.com..tq

    ReplyDelete
  15. Salam tuan.. Mohon utk send salinan kerja terbaik tuan tu kepada saya.. azizi2me@gmail.com

    ReplyDelete
  16. bro trima kasih atas perkongsian.. mohon jasa baik bro utk share soft copy tu ye.. calkon88@gmail.com trima kasih

    ReplyDelete
  17. Salam Tuan, kalau tak keberatan mohon diemailkan plan soft copy ke zali3030@gmail.com tq.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Salam Tuan, mintak softcopy boleh.. eimarusilence@yahoo.com Saya bt checklist, tp tuan punye lagi details....

    ReplyDelete
  20. Salam..
    Sy nak minta soft copy checklist tersebut boleh?
    umizainal86@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  21. Salam saudara..
    Saya nak minta soft copy checklist boleh x?
    Email saya frunkstasiea@gmail.com
    Terima kasih bnyk2

    ReplyDelete
  22. salam..boleh dapatkan softcopy x? email saya fazlinm@gmail.com..sngat berminat dengan plan tersebut..semoga Allah swt merahmati anda sekeluarga..terima kasih..

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum abah ahmad.kalau boleh,nak softcopy.aci? emel: zaaiezaa@gmail.com....terima kasih byk2 ngn perkongsian ilmu diatas.

    ReplyDelete
  24. salam tuan,
    boleh ke kalau sy nak mintak softcopy utk checklist ini? untuk kegunaan sendiri shj, jika x keberatan....t.kasih...
    mazfarina81@gmail.com

    ReplyDelete
  25. assalammualaikum..info yang sgt menarik n sgt detail..jika xkeberatan blh ke sy dptkn softcopy checlist? semoga Allah merahmati encik sekeluarga
    nri_6986@yahoo.com

    ReplyDelete
  26. salam...boleh saya mtk soft copy checklist ni? thank u...~ elsaazzelia@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Salam... Jika x keberatan, saya nk request utk softcopy checklist ni.
    rosehyzleen@gmail.com
    thank you...

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum.blog ni banyak membantu saya untuk plan nak masuk rumah baru.siap bookmark lagi hehehe..kalau tak keberatan saya pon nak jugak plan checklist tuan tu.sebab saya tak pernah tgk lagi org buat plan checklist yang detail mcm ni.harap tuan sudi bantu..
    nazaruzali@gmail.com

    ReplyDelete
  29. Salam Tuan, boleh share kan jgk checklist tersebut? terima kasih.. (ennyricci@gmail.com)

    ReplyDelete
  30. Salam, mintak share softcopy checklist. Terima kasih banyak2 :) (eyeda1223@yahoo.com)

    ReplyDelete
  31. salam. bole mintak softcopy checklist tu?thanx in advanced!

    ReplyDelete
    Replies
    1. excited smpai lupe bg email pulokk

      fidyawahyu@yahoo.com.my

      Delete
  32. salam brother..banyak info dari your blog.. mintak softcopy boleh? thanks!! saiful.raziff22@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Salam... sy pon nk softcopy plan ni jgk.. sitifairuz1401@yahoo.com ... thanks in advance!

    ReplyDelete
  34. Salam tuan blog, mohon jasa baik tuan untuk email kat saya jugak hajar.allias@yahoo.com.saya baru sgt dapat kunci rumah...dan blog tuan amat2 membantu saya.

    ReplyDelete
  35. salam tuan..banyak info dari your blog.. mintak softcopy boleh? thanks!!
    arzib_kampungboy@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  36. Sy pun nak mintak softcopy jugak..
    Tolong emelkan pada sy ye
    isna_nana88@yahoo.com

    ReplyDelete
  37. salam tuan,,
    mohon jasa baik tuan emailkan soft copy kepada saya..
    berkongsi ilmu ni banyak berkatnya tuan..hihi..terima kasih
    email : mohdasrulsaad@gmail.com

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum w.b.t..
    Blog encik ni mmg best..Boleh tak mintak checklist tu dlm softcopy.. tolong emailkan pd sy kat yatiamzah85@gmail.com... thanks..

    ReplyDelete
  39. Salam.. mohon softcopy boleh..?
    aku.ajiem@gmail.com

    ReplyDelete
  40. salam tuan mohon soft copy clist ni..
    dausriz@yahoo.com
    tq

    ReplyDelete
  41. As salam..tuan mohon soft copy checklist ini boleh?..klu bole emelkan di noor_nhs8319@yahoo.com..tima kasih bebanyak

    ReplyDelete
  42. Salam tuan faiz, mohon emel softcopy checklist boleh ? Emel Sy wafee.coway@gmail.com. Tqvm.blog tuan sgt membantu dan jadi rujukan buat sy..

    ReplyDelete
  43. Salam tuan, mohon emel softcopy checklist boleh ke faizun_shev@yahoo.com terima kasih

    ReplyDelete
  44. Salam, mohon share email softcopy ke abang8595@yahoo.com
    Tkasih

    ReplyDelete
  45. Mohon share softcopy checklist.
    asrarsyauqah88@gmail.com
    Jazakallah khair.

    ReplyDelete
  46. Mohon share softcopy checklist.
    asrarsyauqah88@gmail.com
    Jazakallah khair.

    ReplyDelete
  47. Salam..nak mintak share jugak boleh.
    Email to noorlaili_m@yahoo.com
    Thank you

    ReplyDelete
  48. Salam...Mohon share softcopy checklist
    kbdotcom@gmail.com

    ReplyDelete
  49. Salam...Mohon share softcopy checklist
    kbdotcom@gmail.com

    ReplyDelete
  50. Salam...Mohon share softcopy checklist
    kbdotcom@gmail.com

    ReplyDelete
  51. Mohon share softcopy. Nursharifahidayu@gmail.com

    ReplyDelete
  52. Mohon share softcopy. Nursharifahidayu@gmail.com

    ReplyDelete
  53. Salam tuan, mohon share softcopy checklist ke ismefndy@gmail.com.Tqvm

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikum..Byk info yang sgt berguna dlm blog ni. Mohon share softcopy checklist ke greenius_121@yahoo.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
  55. salam tuan..mintak tolong share info checklist ke fishairi@yahoo.com.my..thanks

    ReplyDelete
  56. slm plan ni mmg tbaikk...x tfikir pn...rupanya sgt penting...blh ke klu share soft copy dgn sy? klu sudi ni email sy gdxlrt@gmail.com

    ReplyDelete
  57. salam tuan..mohon sofcopy..kalau dapat boleh emailkan kt dyiela1135@gmail.com
    tq.

    ReplyDelete
  58. AssalamuLaikum tuan, back minta tolong share checklist ini...kalau boleh ke hafizdhira@gmail.com

    ReplyDelete
  59. ASSALAMUALAIKUM
    BOLEH KE SAYA MINTAK SOFT COPY CHECKLIST TU
    TERIMA KASIH
    mariyahihsan@ymail.com

    ReplyDelete