Wednesday, 15 February 2017

TIPS RESUME YANG BAIK

Assalamualakum

dah bape kali sebelum ni aku sembang pasal inteview je.. aku kira ada baik jugak aku cerita pasal resume.
.
2017 ni bagi aku tahun yang seram & suram. Kenapa? keluarga terdekat je 2 orang kena buang.. VSS.. anak bini kena tanggung..
.
jadi kalau dapt inteview buatlah betul-betul.. kecewa sebenarnya bila ko dapt peluang yang orang lain x dapat.. tapi ko x guna betul2.. jd posting ni jugak salah satu persediaaan sebelum pi inteview.. kali ni xde gambar.. ni ikhlas dari hati dan pemerhatian saya je..

1. GAMBAR
Gambar memang main peranan. Biar korang x cun, x kacak. tapi adjust2 la gambar tu muka paling humble dan beriman. Jangan la letak gamabr yang bongkak, takbur, sombong, rambut panjang, misai & jangkut x trim elok, tudung senget-senget, tudung kemek dan penuh dengan sifat mazmumah yg lain.
lepastu, gambar mestilah gambar yang mcm korang buat IC tu. berlatar belakang biru. ni pada aku WAJIB.
jangan bagi gambar selfie, gambar yg ko tangkap ngan pakwe makwe ko, gambar yg crop yg celah mane tu, gambar yg ntah pape. 
Pi kedai kuar modal sikit, tangkap elok-elok. pastu ko pau la soft copy.. boleh je print kat resume. benda-benda cani bukan masa nak jimat. nak dapat sesuatu kena berkorban sikit adik kakak ye.

2. KANDUNGAN 
benda yang wajib ada dlm resume: 
Pengenalan diri, kelayakan akademik, pengalaman kerja, kepakaran atau skill khusus, kekuatan atau kelebihan, rujukan. Design gempak macam mana pun kalau benda-benda ni takde. Kira gagal la resume tu. 

3. PANJANG RESUME

Aku kira 3 muka surat tu dah terbaik. lebih tu kira mengarut. kecuali pencapaian kita memang power. mmg patut letak. kalau setakat tuakr sekolah 10 kali. pandai-pandai la adjust. mane yg x penting buat semak tu.. xperlu. cuba letakkan diri korang pada tempat penemuduga tu..

kata org jawa.. short n simple.. but not too simple bro..

4. PENGENALAN DIRI 


ini penting..buat ayat sikit pasal diri..fokus pada latar belakang pendidikan, pencapaian dan skill. Sebab kalau pengenalan diri kau power panel akan lebih berminat nak baca yang selanjutnya..


5. TERSUSUN & PADAT 


info penting kat depan..yang selebihnya kat belakang. Guna ayat yang semudah dan seringkas mungkin..ad jugak aku terbaca tips suruh guna ayat yang kababoomm..aku tak berapa setuju sebab itu menyusahkan panel..satu kerja pulak nak bukak kamus..bukan satu resume dia nak baca..


6. DESIGN -

 yang paling penting jangan sampai design tu menenggelamkan maklumat-maklumat penting.. ko jangan malu mintak templete kat kawan-kawan yg dah berjaya.


7. BEBAS TYPO 

Bos-bos kerajaan yg biasa jd panel ni mmg dah dididik dengan beribu surat.. surat tu mmg kena mantap hatta typo pon boleh sebab fail yg diangkat ke bos lg atas kene baling. senang ckp typo ni mmg dosa besar.. korang checkla balik bila dah siap resume tu beb.. jgn malas beb.. malas tu perangai hantu kot.. kah kah.

Typo ni benda biasa buat insan yg lemah macam kita.. Tp aku x peduli.. mesti zero typo.. MESTI

8. BAHASA

Aku tgk kalau Kerajaan mmg nak resume melayu.. ko rasa kelakar? ko buat je la.. nak keje.. foolow je step tu.

tp kalau swasta ko jgn buat versi melayu.. tu kelakar.. ko buat English beb.. ko x reti? adoi.. banyak-banyak alasan ni buat ko menuju ke lembah hina beb.. ko buat la yg terbaik.

9. RUJUKAN

Biasa org letak nama lecturer diorg.. tp kalau korang nak letak aku x halang.. tp make sure la.. rujukan korang tu buat pe.. kalau ada soalan pasal rujukan ni.. x tau jugak.. tamat riwayat jugak.

10. KESIMPULAN

Resume yg power bukan jaminan ko dpt keje.. tp dia buat daya penarik org nak amik ko keje.. ko cincai.. org pon cincai ngan ko.. harap membantu ye adik kakak.

maaf kali ni xde gambar.. handphone sekarang dah hanndphone biasa sgt.. ekonomi meleset.. babai.. i love u yg baca ni..




No comments:

Post a Comment