Monday, 26 May 2014

Tawaf Semasa Umrah

Assalamualaikum

Haritu saya dah citer pasal niat.. tp sy x citer plak. bg yg wanita ada niat bersyarat. sebab pe kena niat bersyarat? bimbang datang bulan.. yg ini mmg kena blajar bbetul.. kena tanya ustaz.. kena tanya mutawif..
ilmu sy x cukup nak share.. 
cuma nasihat saya.. dalam kita pilih tarikh untuk pi umrah.. perkara pokok paling penting bg wanita adalah kena kira, kena tgk bila dtg bulan.. rugi klu kita kat sana.. xle nak buat pe..

cumanya.. kekadang kita dah plan baik.. tp.. dtg jugak keuzuran tu kat sana.. xle nak buat pe kan.. yg penting terus berdoa dan terus berdoa.. seterusnya tawakkal 
lg satu, ustaz x galakkan makan ubat utk stop atau tangguhkan kedatangan haid tu..
ok.. rasa setakat ni.. tu bab niat 

nampak x anak panah warna hijau tu.. situla start tawaf

Ulang balik Rukun Umrah

1. Niat
2. Tawaf
3. Saei'
4. Bergunting/Bercukur
5. Tertib

Syarat2 Tawaf

1.suci drpd hadas besar/kecik (kena ada wuduk)
2. suci badan/pakaian/ tempat tawaf dari Najis
3. Menutup aurat
4. bermula dari sudut Hajar Aswad dengan Niat
5. Kaabah di sebelah bahu kiri
6. berjalan bertujuan tawaf, bukan tujuan lain
7. Cukup 7 pusingan dengan yakin
8. Dilakukan di dalam Masjidil haram/di luar Hijir Ismail/ x sentuh Kaabah

Kali ni nak citer pengalaman saya semasa mengerjakan Tawaf

rasanya majoriti org kita tau tawaf ni pe.. cumanya kita x penah buat.. tawaf ini x pernah berenti.. hanya ketika solat fardu je org stop..
tawaf hanya brenti time solat fardu
kat mana nak mula?
masa saya pergi dah ada 3 tingkat utk kemudahan bertawaf ni. pe beza dia?

Tingkat 3 - untuk org yg guna whilecair.
Tingkat 2 - ada bumbung.. utk org jalan kaki.. tp jarang sgt dibuka time sy datang tu
Bawah skali tu khas utk yg berjalan kaki 

lampu hijau tu la permulaan tawaf

Tawaf ni nampak mudah.. tp jgn ingat semua perkara mudah.. sebab kita nak keredhaanNya kan..
Nak Tawaf kena ada Wuduk. Tp kalau tersentuh lelaki perempuan x batal wuduk ikut fatwa muzakarah.
Tawaf ni dia bergerak berlawanan arah jam tau.

Kat Mana nak mula?
1. Tawaf ini dikira bermula dari garisan penjuru Hajar Aswad. Di sana nanti di tanda dengan lampu kalimantang berwarna hijau.. 

Pengalaman 1st saya tawaf.. saya tolak abah pki kerusi roda pi tingkat 3.. masa tu pukul 11mlm lepas je sampai dari Madinah.. rehat sat dlm 30 min kat Hotel.. kami siap2 nak pi Tawaf sebab dalam Ihram dan of course pki ihram.. dan kena cepat siapkan utk elakkan kita terlanggar larangan ihram yg 13 tu..

maka, saya pon tolak la.. jarak hotel adalah lebih kurang 450 meter.. x jauh sgt.. x dekat sgt.. sesuai dgn usia sy dan pakej yg sy bayar.. hehe


abis je solat.. terus org sambung buat tawaf

maka saya pon tolak abah dengan penuh kasih sayang.. abah pangku ahmad aqeel dan isteri tersayang tolak ahmad abqari jugak pakai kerusi roda jugak..

jalan menghala ke tingkat 3 tu, saya kira masih dalam proses penambahbaikan.. tp xpe..
bagi yg berjalan kaki saje2.. sihat wal afiat.. mmg x dibenarkan utk naik ke tingkat atas ni..

ini adalah permulaan lampu hijau tadi.. tawaf bermula pada garisan Hajar Aswad
sampai je atas.. disebabkan mutawif x ikut sebab dia kena bawak jemaah kat bawah.. jd kami agak cuak jugak.. sebab x penah buatkan..
Alhamdulillah.. abah dah penah pi haji ngan umrah sebelum ni.. so senang kata dia la guide sy ngan wife dgn ada member group jemaah yg ikut..

tawaf pada waktu malam, lengkungan tu adalah Hijir Ismail.. nanti buat entry Khas
sampai je atas.. peluh ni jgn cakapla.. pastu nampak Kaabah buat 1st time,.. maka berjurai2 la air mata ni.. seronok sgt.. aku x peduli.. aku nangis jugak..

abah pon kata start kat yg ada colour hijau tu.. kami pon bergerak bersama-sama dikeheningan malam tu..

sebelum bergerak kami niat tawaf umrah dulu.. cane niat dia?

Ya Allah, aku hendak tawaf Baitullahil-Haram tujuh kali tawaf umrah maka permudahkanlah dan terimalah ia daripadaku kerana Allah ta'ala..

bukan musim Haji pon ramai.. kalau fokus mmg x rasa ramai

untuk melengkapkan satu pusingan tu, kita akan jumpa beberapa lampu kalimantang, tp jumlahnya saya x kira.. rasanya lebih 20 kot.. (maafkan saya kalau silap)..

tp.. lepas je kami bergerak.. lepas 3 4 tiang.. saya lihat.. lampu kalimantang td dah hijau balik.. 
saya pon bercakap ngan wife sy.. nape ada 2 lampu hijau ni?

kemudian saya istifar bebanyak.. saya tanya wife.. dia pon kata ada 2.. lepas istifar.. saya tgk mmg ada satu je sebenarnya..
dan kami sebenarnya dah abis satu pusingan dalam masa yg sgt singkat utk pusingan pertama.. saya rasa x sampai 2 min.. normal paling cepat boleh abis 1 pusingan mungkin lebih 5 min jika kita tolak kerusi roda..

besarnya Kuasa Allah di sana.. mungkin dia nak bantu saya sebab saya tolak abah dan Adik.. Hanya Allah yg tahu.. sejujurnya.. sehingga hari ini.. saya x kan lupa perkara ini.. dan saya hanya mampu bersyukur dan terus bersyukur.. dalam hidup ni kena fikir positif je.. 
  

tawaf di waktu dhuha

Sepanjang 7 pusingan tu.. sgtlah mustajab berdoa..
adakah doa2 khusus?
klu ikut buku tu.. dia dah sediakan doa bg setiap pusingan.. saya tolak abah.. mmg xle bukak buku.. takut nanti terlanggar jemaah lain.. tp ada jemaah yg ikut kami, baca doa bersama-sama dan kami amin sama2..

tp sebenarnya.. ustaz kata buku tu sebagai panduan je.. sebab pe.,.. ada ye jemaah yang buat tawaf x baca apa2.. rugi woo.. sebab tu dia bekalkan dgn doa..
lg satu.. bila dia buat doa yg berbeza2 setiap pusiangan, maka jemaah boleh elakkan dari lupa..

semasa tawaf, ada jugak jemaah yg terganggu bila baca buku,(susah nak fokus), ada jugak yg hilang fokus sebab buku panduan hilang.. buku tu hanya panduan je.. pembaca budiman

sebenarnya yg paling afdal adalah doa yg ikhlas, tulus dari hati tau. .


jgn risau jika tawaf bawak si kecil.. ok je
perkara biasa terjadi semasa tawaf adalah sifat lupa.. lupa 7 pusingan.. lupa terkurang ke terlebih ke..
terlebih xpe.. jgn terkurang.. sy guna benda mcm jam ni je.. kat sana 2 riyal je kot.. sini RM4.90 mak kata.. kah kah.. tp yg up skit.. ada lampu.. 5 riyal.. yg terror pki tasbih..

alat bantuan tawaf.. boleh guna utk zikir jugak
klu ikut ustaz.. nak bg jgn lupa dia suh ikut doa dalam buku tu..
saya nampak klu jemaah Malaysia banyak praktik benda ni..
bagus.. tp saya rasa elok kita baca doa kita dengan tulus ikhlas.. ulang skali lg.. biar ingat
kadang-kadang semasa kita tawaf ada jemaah lain baca doa kuat..
time tu kekadang kita boleh dpt idea utk doa.. maybe doa yg blum kita baca..  

tawaf pada waktu area kul 8-9

kat sana di galakkan tawaf sunat.. satu hari tu.. sy jumpa ada pak cik dr Malaysia mcm ada masalah.. masalah biasa.. so sy tegur.. jd kawan.. pastu solat sama.. usai solat dia kata nak buat tawaf.. dia buat umrah badal utk mak dia.. pastu sy pon kata.. jom la pak cik.. saya teman..

maka saya pon jalan sama-sama dia..
dia punya skill tawaf.. dia ada 7 keping kertas zikir yg di ketip..
maksudnya.. lepas 1 satu pusingan 1 zikir.. lepas 1.. i zikir..
SUBHANALLAH.. pertemuan dgn pak cik tu telah beri saya idea cane x nak lupa bilangan tawaf dan fokus berdoa dengan tulus ikhlas semasa tawaf

so tips saya..
pusingan 1- Al-Fatihah (doa paling baik)
pusiangan 2-5 - 4 qul
Pusiangan 6 & 7 - Doa yg saya hendak baca..

dan saya mmg x lupa.. bila praktik cani..bukan nak riak.. just idea.. 
memandang Kaabah pon dapat pahala tau
ada org tanya.. bila masa paling sesuai tawaf?
time panas ke?
time malam ke?

masa kat sana.. elok buat tawaf sunat..
kita jgn fikir sgt panas tu.. panas dunia je.. klu kita niat baik.. InsyaAllah Tuhan tolong..
saya x pasti teknologi apa diorg pakai.. tp mmg lantai dia x panas masa matahari terik.. suhu sekitar 40c..
dalam hati saya masa kat sana.. inilah teknologi Allah SWT.. lebih dari manusia..

senang kata, kalau kita ada masa.. jejak je kaki kat sana.. terus la buat tawaf sunat.. cumanya bagi wanita.. elakkan tawaf pada waktu nak masuk waktu solat.. kelam kabut tu nanti nak carik saf..

sebab penjaga di mekah mmg x bg wanita masuk saf lelaki berhampiran Kaabah.. takut nanti hilang fokus.. katalah nak masuk waktu x sempat abiskan.. 7 pusingan, kita boleh sambung kemudian..

satu lg.. tip dari mutawif.. kalau bahu kita berubah.. maybe sebab org tertolak.. dan sebagainya.. undur la 2 ..3 langkah ke belakang sebelum kita sambung semula..
Tulisan pada Kiswah Kaabah..
ada org kata buat dekat dgn kaabah.. so pusingan dia jd kecil..
klu ikut logik mmg cantu.. tp ikut pengalaman sy.. sama je.. kalau ikut atas ke.. buat tawaf dalam bulatan besar ke.. yg penting niat.. dan fokus kita.. lg kita fokus.. lg nikmat kita rasa


solat sunat tawaf di belakang Makan Ibrahim

selepas selesai 7 pusingan.. kita digalakkan solat sunat tawaf.. lokasinya adalah dibelakang Makam Ibrahim.. x semestinya betul2 belakang tu.. sebab situ ramai org tawaf kan.. belakang skit pon xpe..
Boleh juga sembahyang sunat Tawaf di Hijir Ismail (rujukan buku andalusia)

lepas solat sunat.. pergila minut Air Zam-zam.. mmg rasa marvelous.. kalah rasa cendol.. kalah coke..kalah A&W.. air zam zam mmg paling superb la..

Kesimpulan yg saya bole buat.. klu kita fokus berdoa semasa tawaf td..fikir positif, jgn fikir negetif.. Ibadah yg kita buat lebih best.. feel dia lg layan la.. Tenang, fokus, bantu membantula dalam melaksanakan ibadah tawaf ni ye..


#lovemakkahmadinah


No comments:

Post a Comment