Monday, 20 April 2015

Tips Inteview/ Temuduga Kerajaan - Part 1

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

kali ini nak post pasal tanggungjawab sosial plak.. lama sgt x berblogking ni.. bersarang.. bersawang semua adala..  aku x penah citer langsung pasal keje aku.. tp kali ni rasa terpanggil.. sebab aku rasa ni je cara nak bantu orang ramai yang menganggur kat luar sana.. aku pon penah tanam anggur ni.. kah kah..stress rasanya..  tp x lama.. Alhamdulillah..

xde citer pasal umah, xde citer pasal umrah.. kali ini real story.. korang rasa aku layak citer ke pasal inteview SPA ini.. kah kah.. jgn kan korang.. aku pon rasa x layak.. tp niat tu tulus mulus suci murni putih berseri-seri tu yg penting.. kah kah..



sebenarnya aku penah keje ngan SPA ni dan penah la beberapa kali jd panel inteview.. bukan mudah nak buat keputusan.. suka nak tekankan inteview ni Subjektif.. bukan objektif.. kah kah.. tp skang sy dah kuar.. keje kat sana x lama cuma hampir 5 tahun.. okla.. hati aku masih ada skit2 kat sana.. kah kah.. serius..

maksud subjektif tu.. bukan isi tempat kosong tau.. kah kah.. dan maksud objektif jugak bukan tanda a b c tu.. kah kah.. subjektif di sini maksud dia..

setiap penemuduga sifat dan cara pemilihan dia berbeza.. bohongla kalau diorg kata sama.. ada skema jawapan.. yes.. mmg.. tp manusia kan ada taste sendiri.. so sape kena taste penemuduga tu.. so tu rezeki dia.. changes dia nak dapat tu tinggi.. tu yg nak share tu..

satu lg.. masa aku keje sana.. ramai sedara menara tanya.. tolongla dia.. anak dia.. mereka dan keluarga mereka.. tp jujurnya.. mmg xde kabel dasar laut.. kabel besar dan kabel yang sewaktu dengannya.. nape aku cakap cantu.. mudahnya jawapan tu.. isteri sy pon sy x dpt nak tolong.. kalau guna cable.. sure.. wife, abang adik aku semua dpt keje gomen ni.. tp.. sorang pon x berjaya..

so cane nak tolong.. tolong ajar & bg tips cane nak  berhadapan dgn penemuduga la.. kan kan.. mungkin taste x sama.. tp selagi mana kita confidence dan yakin dengan kuasa pencipta.. InshaAllah..

Fail yg kelihatan profesional.. kaler gelap.. 
Tips 1..

bila dah dpt panggilan temuduga, tolong prepare segala mak nenek sijil yang kita ada.. terutama sijil SPM, Diploma, Degree, Sijil kita wakil negeri, sijil kita join kadet ke, lumba lari ke pe la..  cumanya bila tang sijil tu.. make sure letakla yg paling power kat depan.. klu sijil skit.. mmg x dpt nak tolong la..
susunan tu biasa SPA ada senarai semak.. tolong jangan buat last minit..

sebab pe, sebab ini adalah punca2 awal kegagalan inteview yg kita cipta sendiri..x bersedia.. kita jgn kedekut untuk beli fail yg paling menarik, tertarik tp yg penting rupa fail tu mestilah profesional..
contoh isi dalam fail.. rasanya kalau ikut susunan SPA, IC dulu pastu surat beranak.. 


sy penah tgk seorang calon guna fail kartun.. penuh dgn gambar kartun.. mmg x sesuai sungguh.. kalau penemuduga tu jenis skema.. harapan calon tu mmg tipis rasanya walaupun calon tu pandai berkata-kata.. so elakkan perkara-perkara yg merugikan cani tau..

contoh background gambar paling bagus.. dan tie dan blazer warna yg selamat (gelap): Sumber google.. tq google.. kah kah

Tips 2..

Gambar.. korang jgn kedekut pasal gambar.. sekarang ni teknologi mcm2.. klu nak guna teknologi sendiri make sure ikut piawai..

pe maksud ikut piawai jgn la pi bg background putih ke, purple, oren, kelabu taik asap..
pastu pakaian dalam gambar tu biar semenggah.. bahasa mudah dia.. profesioanal,
jgn gambar rambut panjang, pakai tshirt.. muka x de seri org kata.. biar pki blazer.. seluar nak pakai pe.. kain je pon xpe.. sebab x nampak.. kah kah..

yg perempuan plak, jgn pakai yg warna menyala2.. gincu merah menyala.. pakai biasa.. sedap memandang.. ni sama gak masa korang dtg inteview nanti..

sebab pe.. gambar adalah 1st impresion org (betul ke aku eja ni.. kah kah) dan dia boleh bantu di masa kecederaan, bila penemuduga rasa ramai sgt dia nak pilih.


sumber : Website SPA 


Tips 3..

Pakaian..

pakaian ni slalu yg spoil terutama perempuan bila tang kasut.. klu korang rock ke, hipster ke, hijabista ke.. pape la.. ini bukan masanya untuk berfesyen.. tatacara pakaian yang disediakan SPA mcm kat atas tu lah yang terbaik.

sy penah tgk, pakai baju kurung, kasut loffer, kasut chuck tyler (converse) boleh? boleh untuk jalan2 tp x sesuai utk inteview kak oi.. tolong guna kasut hitam bertutup.. jgn guna kasut kawin korang jugak yg mcm kaler tu.. kah kah.. klu xde pi pinjam tau.

pakaian utk dipakai mestilah sesuai dengan jawatan yg dimintak.. klu gred 41.. lelaki mestilah pakai blazer.. klu xde.. pinjam.. sedikit perkongsian pengalaman..

aku ni pengalaman keje mmg out.. nak ada tie, blazer.. mmg ke laut.. so bila dpt inteview, nasib baik bapak mertua ada blazer.. maka pinjamlah.. aku pi inteview naik motor.. dr Subang time tu pakai blazer naik moto.. mmg ada rasa mcm James Bond time tu.. kah kah..  tq abah Kamil. kesimpulannya, klu terdesak sgt pinjamlahkan.. belum dapat keje mana mampu nak beli.. malu mmg malu nak pinjam.. tp .. kah kah.. faham je la
lokasi :  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)
Sumber : ni aku sendiri.. kah kah

Tips 4

Make sure korang study betul lokasi mana korang inteview.. cubalah ricky awal.. cek sehari sebelum ke 2 hari sebelum.. walaupun sekarang ada waze, google map, tu semua x mustahil boleh silap.. klu silap boleh sebabkan kita panik dan hilang mood.. tu belum lg bila sampai xde parking.. dah bala..

kaunter SPA, Putrajaya, kat level G.. nak pi inteview terus je naik aras 6
 Tips 5

Make sure korang dtg awal.. inteview kul 8.30.. make sure kul 8 korang dah dtg.. sebab klu korang dah terlewat.. mood pon dah out.. ada dokumen kena sedia.. klu ape2 jd.. at least kita ada masa.

lg satu. korang x payah la request inteview waktu malam ke, petang ke, sabtu ke ahad, walau pun peraturan boleh.. tp korang kena faham.. penemuduga jugak ada life.. ada family, klu korang dah hilangkan mood dia.. korang rasa ada chance x nak dpt..kah kah.. jawapannya mmg tipis.. lebih baik la.. kita cuti ke pe.. lebih baik kot.

Sumber : FB SPA : Seorang rakan sedang beri taklimat di aras 6

Tips 6

Pergi Program/ Kursus Tips dan panduan memasuki Perkhidmatan Awam

bukan semua org dpt peluang inteview ni. ada org skali je seumur hidup. ada yg x pernah. ada yg banyak kali tp satu pon x sangkut.. bukan semua bernasib baik.

so SPA dengan inisiatif diorg, buat kursus gini.. PERCUMA, diulang skali lg Percuma.. slalu buat Sabtu, korang pi la.. akan datang x tau la.. kadang2 mungkin cara kita x betul, mungkin kita ego, so bila kita pi ni, tips dan keyakinan kita mungkin tambah kan.. yg bg talk ni semuanya mmg keje hakiki diorg buat inteview kot..

korang boleh dpt sijil dan yg penting masa inteview korang boleh jdkan modal utk tarik hati panel inteview ckp korang penah pi tu.. kan kan..

sumber : FB SPA. Program di buat diluar Putrajaya


Program ni x semestinya kat putrajaya je tau.. ada seluruh negara kot.. so xde alasan x nak pi.. pi la amik peluang carik ilmu..

oklah.. ni part 1, rasa mcm dah tepu, aku cerita part 2, pe soalan inteview ni.. korang kena baca gak pasni tau.. klu nak berjaya la.. kah kah.. xla.. tu kan kerja Tuhan.. kita usaha sama-sama ye.. baca nanti part 2 tau..

ok.. babai.. selamat di inteview


1 comment:

  1. hehe lawak la bro ni.. sy dh lepas sume intebiu tu... bro takde entry psl rumah lg ke?? senang nk buat rujukan

    ReplyDelete